Коледа и коледарите

2016-12-28 автор valeria Категории: За дома

Коледа е най-светлият празник в християнския свят – раждането на Христос. Но обичаят коледуване води началото си от времето преди българите да приемат християнската вяра. Главната цел на коледарите е да прогонят злите сили и да пожелаят здраве и благополучие на всички в семейството.

Тази традиция е неотменна част от коледните празници, въпреки, че не е християнски ритуал. Както и при много други празници, църквата възприема част от традициите на народа и така традициите се преплитат с християнските празници. По този начин хората по-лесно са възприели християнската вяра.

Коледуването се извършва в точно определено време – то започва в полунощ на 24 срещу 25-ти декември и продължава до изгрев. 24-ти декември е и последният ден на коледните пости. Най-важни за коледарите са техните коледни песни. Подотовката за коледуването започва още от Игнажден – подготвят се облеклата, упражняват се песните, определя се водач на групата. Това е обикновено най-възрастният.

С коледарски песни, коледарите обикалят къщите и прогонват злите същества, които според вярванията излизат през нощта на 24-ти срещу 25-ти декември. В песните си коледарите пожелават на стопаните на домовете, които обикалят, здраве, благополучие и разбирателство.

Стопаните даряват коледарите с вино, мед, питки, гевречета, сушени плодове, като също им връщат пожеланията за блогаполучие, здраве и късмет.

Препоръчай ни:
* * * * *
5 / 5 от 2 оценки