Йордановден / Богоявление

2017-01-05 автор valeria Категории: За дома, Вдъхновения

Йордановден е един от най-почитаните християнски празници. Празникът Йордановден ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител в р. Йордан. В момента на кръщението небето “се отваря” и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: “Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение”. Оттук и названието на празника - Богоявление.

В народния календар празникът е известен още и като Водици, Водокръщи, Богоявление - празник, с който завършват т.нар. мръсни дни. В навечерието на Йордановден се приготвя последната, трета КАДЕНА ВЕЧЕРЯ. На трапезата се поставят само постни храни и недогорялата свещ от втората кадена вечер.

Според древните вярвания на българите, през нощта срещу празника "небето се отваря" и който в този момент поиска нещо, то ще се изпълни. На самия празник се извършва също освещаване на водата. След службата в църквата, свещеникът хвърля кръст в близка река или друг водоем, а ергени го изваждат. Вярва се, че този, който е извадил кръста от водата, ще бъде здрав и щастлив. Има поверие, че ако хвърленият във водата кръст замръзне, годината ще бъде здрава и плодовита.

Там, където е хвърлен кръстът, болните се изкъпват (напръскват), за да оздравеят. Всеки измива лицето и ръцете си "за здраве".

Паметта на водата е много старо българско знание и във всяко наричане предците ни са се осланяли на нея – жива, мълчана, обична, мъчна, пъстра, здрава, вречена, пробудена вода... А старите българи са вярвали, че в полунощ водата започва да "чува" и да сбъдва!

Според поверието, трябва да оставите съд с вода навън, а в полунощ да излезете и да си пожелаете нещо. Казвайте думите на глас, така сякаш говорите на водата. След като изречете желанието си, завършете с думите: „Нека реченото да бъде сторено“ и покрийте съда с бяла кърпа. На сутринта измийте лицето си за здраве.

Имен ден празнуват: Йордан, Йорданка, Данчо, Дана, Боян, Богдан, Богдана.

Препоръчай ни:
* * * * *
5 / 5 от 1 оценки